Namnet Kvitterdalens är en blandning av skogkattens speciella kvittrande och ena delen av vårt efternamn. Stamnamnet blev godkänt och inregistrerat hos Fifé/SVERAK den 16 nov 2017 och vi är Sverak diplomerad uppfödare sedan den 25 juni 2019. Vår första kull föddes 2018.
Vi finns i Umeå och är medlemmar i Björkstakatten.

Vår målsättning är att föda upp skogkatter i liten skala med ett underbart temperament och utmärkt hälsa. Naturligtvis ska de även följa rasstandarden. Vi följer hälsoprogrammet för Norsk skogkatt och vi HCM testar även våra katter.
Alla våra katter lever som älskade familjemedlemmar och deras välmående går först gällande allt i vårt avelsarbete och i vardagliga livet.
Vi vill att en Kvitterkattunge ska bli en fullständig familjemedlem i sitt nya hem där den får vara med sin nya familj och lägga näsan i blöt överallt. Vi skulle tycka det vore roligt om den nya familjen vill ställa ut på utställning, men detta är absolut inget krav. Är man nybörjare på utställning och är nyfiken att testa på så hjälper vi gärna till.

Något vi verkligen vill uppmana till är att tänka igenom sitt kattköp noga. En katt kan leva väldigt länge, en del upp mot 20 år, och inget man bara gör sig av med för att det inte längre passar in i ens liv. Det kostar pengar med mat, sand, försäkring och oförutsedda veterinärbesök. Med andra ord, en katt är ett värdefullt liv och ingen köp- och släng vara. Det är en kompis som förtjänar all respekt, omvårdnad och kärlek så länge den lever.

En skogkatt passar bra som innekatt om den blir stimulerad med lek och har bra med yta att "leva runt" på och klösträd att klättra, leka och sova i. En Kvitterkatt får gärna berikas med utevistelse, men vi vill att det ska vara kontrollerad sådan genom en kattgård eller promenader i koppel/sele.

Själva bor vi i en stor trea på 93 kvm med en inglasad balkong som katterna älskar. Det finns stora klösträd och andra klättermöjligheter i alla rum, inkl balkongen, och de är även med oss ute i koppel och sele i grönområdena i området som vi bor i. Vi har en stuga utanför Umeå som både katterna och vi älskar. Där spenderar vi så mkt tid vi bara kan och där har katterna tillgång till en kattgård och får även vara ute i koppel och sele med oss.

Den 8 december 2022 blev vi godkända på Sveraks uppfödarutbildning Uppfödarettan och det efterföljande kunskapstestet.

Den 23 maj 2018 blev vi godkända på PawPeds G1 kurs. För att veta mer om vad som ingår i den kursen, så klicka på kokarden här bredvid.

Den 21 november 2018 blev vi godkända på PawPeds G2 kurs. För att veta mer om vad som ingår i den kursen, så klicka på kokarden här bredvid.

Vi står nu i kö för att få gå PawPeds G3 kurs.

Sané inspekterar björkarna utanför vårt hus i stan.
Sané inspekterar björkarna utanför vårt hus i stan.
Utsikten från kattgården i stugan.
Utsikten från kattgården i stugan.

Skogkattslingan, som är Norska skogkattens rasklubb, har en medlemstidning som heter Skogisen. I nr 4 2020 var vi med i en uppfödarintervju.
Artikeln ligger här under och bilderna är klickbara.